Najefikasniji načini za čišćenje podova – Kako dubinski očistiti pod?

dubinsko ciscenje podova

Čišćenje podova u domu, a posebno poslovnom prostoru, jedna je od obaveznih stavki na listi zadataka za čistoću, higijenu i blistavost svakog objekta. Ako se nešto konstantno iznova prlja to su upravo podovi, po kojima se neretko gazi obućom od spolja, pa je više nego higijenski preporučljivo i neophodno njihovo redovno i temeljno čišćenje.

Čist pod znači i čist dom, a kada su u pitanju poslovni prostori, ne samo da će zaposleni biti produktivniji u pedantnom okruženju, već će i svako ko poseti poslovni prostor koji je čist steći dobar utisak o njemu.

No, o važnosti čistih podova, sigurni smo da je suvišno i govoriti. O tome koji su najefikasniji načini za čišćenje podova i kako dubinski možete očistiti pod, s druge strane, vrlo je korisno informisati.

Najefikasnije načine za čišćenje podova predstavljamo u nastavku teksta.

Paročistač – sjajan uređaj za čist pod kojim svako može rukovati

Čišćenje parom, odnosno vodom koju uređaj pretvara u paru, savremen je način čišćenja najrazličitijih površina, a posebno delotvoran upravo za čišćenje podova. Već znate da pegle koje funkcionišu na paru i visoke temperature znatno unapređuju i čistoću samog veša, pa već možete da pretpostavite da određeni paročistači imaju i moć dezinfekcije, te uspešno “ubijaju” najrazličitije mikroorganizme na površinama koje čiste.

Paročistač mop koji će se rešiti bakterija, za sobom ostavljajući besprekorno čist pod, zato je definitivno jedan od najboljih načina dubinskog čišćenja i dezinfekcije podova. Njime se lako rukuje, a na potpuno bezbedan način i bez upotrebe hemikalija, već samo vodom, može odstraniti mikroorganizme sa podova i tepiha, a istovremno očistiti prljavštinu.

Najbolje od svega je što je paročistač pogodan kako za parket, tako i za čišćenje pločica, prostirki, tepiha najrazličitijih tekstura i materijala. Zato je pogodan za čišćenje celog doma, što ga čini vrlo efikasnim i praktičnim.

Mašinsko pranje podova – profeisonalno čišćenje podova

Za razliku od paročistača kojim pod svakodnevno sami možete čistiti, mašinsko pranje podova za vas može obaviti profesionalna agencija za čišćenje poslovnih prostora, koja ima najkvalitetnije mašine za mašinsko pranje podova.

Ove mašine imaju velike četke sitnih dlačica, koje uspeju da dopru do najsitnijih “pora” podova i tako pokupe svu prljavštinu iz njih, a funkcionišu i na visok pritisak, pa nesumnjivo uspevaju da pročiste i najsitnije komade prljavšitine i mikroorganizama.

Obavljanje mašinskog pranja podova, odnosno angažovanje agencije koja će ovo obaviti, preporučuje se u učestalosti od nekoliko puta na godišnjem nivou, odnosno jedanput u 3-4 meseca.

Mašinsko pranje podova proces je koji podrazumeva nekoliko etapa:

  • pregled i ispitivanje podova,
  • usisavanje,
  • dubinsko čišćenje i ispiranje.

Osim toga, agencija za vas može obaviti i uslugu poliranja i premazivanja poda u cilju veće zaštite poda i lepšeg izgleda. Nema sumnje da je mašinsko pranje podova potrebno svakom poslovnom prostoru, kao najefikasniji način čišćenja podova, koji obezbeđuje dubinsku čistoću poda.

Redovno čišćenje podova preporučenim sredstvima

Već znate da nije svaki pod od istog materijala i teksture. U kupatilu, a neretko i kuhinji, uglavnom su pločice, u dnevnim i spavaćim sobama parket, ali i druge vrste drvenih podova ili laminata.

Sve te podove, kako bi bili dobro održavani i čisti, treba redovno održavati i čistiti. Preporučuje se da se podovi u kući ili poslovnom prostoru čiste barem jednom nedeljno. Ipak, to nije sve na šta bi trebalo obratiti pažnju.

Svaki pod, odnosno svaku drugačiju vrstu poda, treba čistiti i tretirati odgovarajućim sredstvom za čišćenje, a po potrebi i sredstvima za negu, odnosno održavanje. Tako za parket treba koristiti isključivo sredstva za čišćenje parketa, za pločice – pločica, a za laminat sredstvo koje je namenjeno ovom materijalu.

Ovo je najbolji “recept” za besprekorno čiste i blistave podove. Kao i kod mnogo drugih stvari i tajni održavanja – tajna je u učestalosti i korišćenju pravih sredstava i uređaja.

Osim veštačkih sredstava za čišćenje, pod nekad možete tretirati i prirodnim sredstvima, koja ne sadrže veštačke hemikalije, a sasvim dobro uspevaju da uklone prljavštinu, a neka čak i dezinfikuju pod.

Uz kvalitetan aprat, odnosno uređaj za čišćenje doma, kao što je mop paročistač, dobra i pogodna sredstva za čišćenje različitih podova, kojima ćete redovno čistiti podove u svom domu ili poslovnom objektu, kao i mašinsko pranje podova u učestalosti od nekoliko puta na godišnjem nivou, budite sigurni da ćete biti više nego zadovoljni čistoćom i blistavošću doma ili poslovnog prostora.

Higijena i čistoća prostora u kome provodite vreme od velike su važnosti za zdravlje, ali i sam osećaj zadovoljstva dok u njemu boravite. Zato brinite o okruženju u kom provodite dane – dobro je za zdravlje!