Pranje krovova

pranje krovova

Krov je jedan od najvažnijih delova svake građevine koji ima ključnu ulogu u zaštiti unutrašnjosti od vremenskih uslova kao što su kiša, sneg, vetar, sunce, i sl. Postoji nekoliko ključnih elemenata koji čine krov i njegovu strukturu, kao i raznovrsnost u dizajnu, materijalima i tehnologijama primenjenim u njegovoj izgradnji. Evo nekih opštih aspekata krova:

Tipovi krovova

 • Ravni krovovi: Često se koriste za komercijalne zgrade. Jednostavniji su za izgradnju i moguća je instalacija različitih sistema na njima, poput zelenih krovova ili sistema za sakupljanje kišnice.
 • Nagnuti krovovi: Najčešći za stambene objekte. Prvobitno dizajnirani da omogućavaju odliv kiše i snega, dolaze u raznim stilovima kao što su dvostruki, višeslojni, mansardni, i tako dalje.

Materijali za pokrivanje krovova

 • Crep (keramički ili betonski): Otporan na vremenske uslove, dugotrajan, ali težak i zahteva čvrstu potkonstrukciju.
 • Metalni pokrivači: Lagan, dugotrajan, i otporan na ekstremne vremenske uslove. Popularan izbor zbog svoje reflektivnosti i efikasnosti.
 • Bitumenska šindra: Pristupačna, laka za instalaciju, dolazi u različitim bojama. Popularna za stambene objekte.
 • Drveni krovovi: Pružaju prirodan izgled, ali zahtevaju više održavanja. Otpornost zavisi od vrste drveta.
 • Zeleni krovovi: Sadrže sloj vegetacije koji može ponuditi izolaciju, absorpciju kišnice i estetske prednosti.

Specifične karakteristike

 • Izolacija: Bitna za očuvanje unutrašnje temperature objekta, štedi energiju.
 • Vodonepropusnost: Obezbeđuje krovnom pokrivaču dugotrajnost i štiti unutrašnjost zgrade od vlage i propadanja.
 • Izdržljivost: Krov mora biti sposoban da izdrži lokalne vremenske prilike, uključujući moguća oštećenja od vetra, težinu snega, i slično.

Dizajn

Estetika krova doprinosi ukupnom izgledu zgrade. Odabir stilova, boja, i materijala može se prilagoditi arhitektonskom stilu zgrade ili specifičnim željama vlasnika.

Održavanje krovova

Redovno održavanje krova je ključno za njegovu dugovečnost. To uključuje čišćenje oluka, inspekciju oštećenja posle oluje, proveru integriteta krovnog pokrivača, i pravovremenu zamenu oštećenih elemenata.

Krov je složeni sistem koji zahteva pažljivo razmatranje u fazi dizajna, kvalitetnu izgradnju i redovno održavanje kako bi se osigurao dug životni vek i funkcionalnost.

Postupak čišćenja krova

Postupak čišćenja krova obično uključuje sledeće korake:

 1. Bezbednost na prvom mestu:

Uverite se da su sve bezbednosne mere na mestu, koristeći pojaseve, cipele koje ne klizaju i drugu zaštitnu opremu po potrebi. Postavite merdevine bezbedno i koristite konopac ili druga sredstva da sprečite padove. Zatvorite ili pokrijte sve otvore gde voda ili sredstva za čišćenje mogu ući u zgradu.

 1. Inspekcija:

Pre nego što počne čišćenje, proverite da li na krovu ima bilo kakvih oštećenja ili područja kojima je potrebna popravka. Proverite da li postoje labave pločice, šindre ili oplate koje se mogu pomeriti ili oštetiti tokom čišćenja.

 1. Uklonite velike krhotine:

Uklonite grane, lišće i druge ostatke rukom ili duvaljkom za lišće ili mekom metlom.

 1. Izaberite metod čišćenja:

Obično postoje dve glavne vrste čišćenja krova:

 • Pranje pod pritiskom: Ova metoda uključuje upotrebu vode pod visokim pritiskom za uklanjanje prljavštine, algi i mahovine sa krova. Međutim, može biti štetno na određenim krovnim materijalima kao što su asfaltne šindre ili stari crep.
 • Meko pranje: Ovo koristi niži pritisak zajedno sa rastvorima za čišćenje za nežno uklanjanje prljavštine, lišajeva i drugih nakupina bez oštećenja krovnog materijala.
 1. Nanesite rastvor za čišćenje:

Ako primenjujete hemijsko sredstvo za čišćenje ili tretman protiv mahovine, ravnomerno poprskajte krov sa supstancom, koristeći prskalicu sa pumpom ili nastavak za crevo. Dozvolite rastvoru da odstoji preporučeno vreme kako bi razbio prljavštinu i ubio svaki biološki rast.

 1. Isperite krov:

Ako koristite hemijski rastvor, temeljno isperite krov čistom vodom. Ovo se može uraditi pomoću mašine za pranje niskog pritiska ili baštenskog creva. Uverite se da su svi rastvori za čišćenje oprani kako biste sprečili oštećenje krova ili biljaka ispod.

 1. Inspekcija nakon čišćenja:

Kada je krov čist i suv, izvršite još jednu inspekciju da biste proverili da li ima oštećenja izazvanih čišćenjem i da biste bili sigurni da je čišćenje bilo temeljno. Zabeležite sve oblasti koje bi mogle zahtevati popravku ili dodatnu pažnju u budućnosti.

 1. Očistite oluke i ispuste:

Nakon čišćenja krova, uverite se da su oluci i slivnici očišćeni od otpadaka kako biste sprečili oštećenje vode i održali odgovarajuću drenažu.

 1. Završno čišćenje:

Sakupite sav alat i opremu. Uverite se da su sav otpad, ostaci i sredstva za čišćenje pravilno odloženi ili uskladišteni. Isperite pejzaž ili okolna područja koja su možda došla u kontakt sa rastvorima za čišćenje.

Zapamtite, tačan postupak može varirati u zavisnosti od krovnog materijala, stepena prljavštine, dizajna i nagiba krova. Takođe, uvek razmislite o konsultovanju ili unajmljivanju profesionalnog čistača krovova koji će se baviti projektom, posebno ako je krov posebno visok, strm ili ako je uključena upotreba hemikalija. Profesionalni čistači krovova će imati neophodno iskustvo, opremu i znanje da bezbedno i efikasno očiste krov bez izazivanja oštećenja. Uvek pogledajte uputstva proizvođača krovnog materijala za preporučeni način čišćenja.

Koliko košta pranje krova?

Cena pranja krova zavisi od mnogo faktora kao što su veličina krova, metoda čišćenja i stepen zaprljanosti. Cena čišćenja krova nije fiksna. Ova varijacija u ceni može zavisiti od specifičnosti projekta, uključujući da li je potrebno specijalno tretiranje za određene vrste nečistoće ili povezane usluge poput čišćenja oluka.

MI VRAĆAMO IZGLED VAŠEG KROVA

Vremenom, na krovovima se može nakupiti prljavština, ostaci, buđ, alge i mrlje, koje ne samo da umanjuju lepotu vašeg doma ili preduzeća, već mogu dovesti i do preranog kvarenja krovnih materijala. Naše profesionalne usluge pranja krova mogu povratiti izgled vašeg krova i produžiti njegov životni vek.

Zašto odabrati našu uslugu pranja krovova?

 • Sigurne i efikasne tehnike čišćenja: Koristimo bezbedne metode čišćenja koje neće oštetiti vaš krov ili pejzaž. Naši sistemi za meko pranje osiguravaju da vaše šindre ili pločice ostanu netaknute.
 • Ekološka rešenja: Brinemo o životnoj sredini, zbog čega koristimo ekološki prihvatljiva rešenja za čišćenje koja su moćna protiv prljavštine i plesni, ali nežna za ekosistem.
 • Iskusni profesionalci: Naš tim je obučen i iskusan u čišćenju različitih vrsta krovova, od asfaltne šindre do metalnih krovova, crepa i još mnogo toga.
 • Produžite životni vek krova: Redovno čišćenje može sprečiti nakupljanje štetnih materija koje mogu da izgrizu vaš krov, potencijalno vam uštedeći skupe troškove prevremene zamene krova.

Naš proces pranja krova uključuje:

 • Inspekcija: Prvo pregledamo vaš krov kako bismo odredili najbolji pristup za čišćenje i uočili sve potencijalne probleme.
 • Zaštita: Preduzimamo korake da zaštitimo vašu imovinu i pejzaž od bilo kakvog oticanja tokom procesa čišćenja.
 • Čišćenje: Koristeći specijalizovanu opremu, nežno ispiramo prljavštinu, ostavljajući vaš krov da izgleda kao nov.
 • Završna provera: Nakon čišćenja, vršimo završnu inspekciju kako bismo osigurali vaše potpuno zadovoljstvo.

Kontaktirajte nas za procenu!

Bilo da se radi o vašem domu ili preduzeću, čist krov ne samo da izgleda bolje, već bolje funkcioniše i traje duže. Ne dozvolite da prljav krov ugrozi vašu imovinu. Kontaktirajte nas danas za procenu i zakažite profesionalnu uslugu pranja krovova.